Reinigen en konserveren van dakpannen

Dakpannen zijn de meest toegepaste vorm van dakbedekking in Nederland. De oud Hollandse pan werd omstreeks 1450 voor het eerst toegepast.

Dakpannen onderscheiden we in keramische en betonnen dakpannen. Keramische dakpannen zijn van gebakken klei, betonpannen van uitgehard beton.

Op veel dakpannen wordt garantie van 30 jaar gegeven. De levensduur van dakpannen is, mits goed onderhouden, nog veel langer.

Om de levensduur van uw dakpannen te verlengen, is het belangrijk deze te reinigen wanneer ze vervuild zijn.

reiniging dakpannenDe meeste pannendaken zien er na een aantal jaren niet mooi meer uit. Ze zijn gedeeltelijk aangetast door algen en mosaangroei (poreus) of ze zijn verkleurd en vlekkerig. Een andere reden kan zijn, dat u het zat bent om steeds maar weer de mospollen en het gruis van de dakpannen op te ruimen uit de goot of van de straat.

Hoe komen de pannen zo vuil?

Verschillende factoren zijn hiervan de oorzaak. Met de wind die over uw dak waait wordt er stof meegevoerd dat gedeeltelijk op het dak blijft liggen, vooral tussen de dakpannen. In combinatie van vocht met weinig zonlicht vormt dit een ideale voedingsbodem voor mossen en algen. Meestal groeit er meer mos op de dakvlakken waar de zon het minst schijnt. Deze vlakken blijven langer vochtig en bereiken niet de vereiste temperaturen om moskiemen te kunnen vernietigen. De meeste mossen sterven namelijk af bij temperaturen boven de 70 °.

Waarom het dak na reinigen impregneren?

Na reiniging zijn de porieen van de pannen weer open en zal vuil weer eerder aanhechten, vooral bij ruwe dakpannen zal dit het geval zijn.Daarom raden wij altijd aan om na het reinigen van het dak deze ook te impregneren. Dit is het aanbrengen van een ademende filmlaag die beschermt en vocht afstoot. Deze behandeling maakt de dakpannen weer volledig waterwerend.

Het vloeibaar impregneermiddel trekt deels in het materiaal en vormt een onzichtbare filmlaag. Neerslag trekt hierna niet meer in de dakbedekking.

Een ander voordeel van impregneren is dat nieuwe vervuiling minder snel zal aanhechten.

<< Terug naar vorige pagina