Methodes van uithakken voegwerk en metselwerk vervangen

Het uithakken van voegwerk is mogelijk door middel van diverse methodes, hieronder een aantal methodes en waarom de ene methode niet de andere is. Belangrijk is ten allen tijde dat dit secuur en netjes gebeurd ! Dit is in eerste instantie niet te zien, maar na verloop der jaren komt dit wel tot uiting. Bij een slecht uitgehakte voeg is de levensduur van de nieuwe voeg een stuk beperkter !

Het uithalen van voegen kan op verschillende manieren :

Elektrisch uithakken :  Hierbij wordt met behulp van elektrische hakhamers de voegen verwijderd, nadeel hierbij is de nogal hoge slagkracht van deze hamers en daarmee het verhoogde risico op het kapot hakken van de stenen.
Perslucht hamers :  

Hierbij wordt met hakhamers op lucht de oude voeg uitgehakt, deze methode wordt in 95% van de gevallen gehanteerd. Door de geringere slagkracht maar hogere slagsnelheid, wordt de kans op schade aan stenen tot een minimum beperkt. Tevens is deze methode ergonomisch gezien vele malen beter. Uiteraard zoals bij alle bewerkingen, de man die het werk uitvoert bepaald een groot deel van het resultaat.

Voor beide hamers geldt, pas de beitel aan de voeg aan. Beitels zijn er in verschillende breedtes, de twee gangbare maten zijn 4 mm en 6 mm breed. Een te brede beitel zal ook weer voor schade aan de stenen zorgen.

Slijpen :  Soms is de huidige voeg te hard of te smal om uit te kunnen hakken  zonder dat er schade aan de stenen ontstaat. In dat geval zal er  moeten worden uitgeslepen met behulp van een slijptol en speciale slijpschijf. Wij voeren dit altijd stofvrij uit, geheel zoals de wetgeving vereist.

Verder is bij een renovatie van belang dat eventueel aanwezige kapotte stenen vervangen worden. Immers, een gescheurde steen is hetzelfde als geen voeg tussen twee stenen. Tevens komt er bij het uithakken ook nog het een en ander aan metselwerk kijken ! Bijna geen enkele gevel kan alleen maar uitgehakt worden zonder dat er niet 1 of meerdere stenen vervangen dienen te worden, niet door het uithakken maar wel vanwege vaak reeds aanwezige kapotte stenen.

Ook zijn er vaak verroeste muurankers, keilbouten en dergelijke in de gevel aanwezig, deze zijn funest voor de gevel en het voegwerk ! Een roestig anker kan de gehele gevel uit elkaar drukken ! Een roestig anker dient dus te worden ontdaan van roest en behandeld met een coating.In de praktijk wordt het vervangen van stenen op verschillende wijze uitgevoerd. De meest gangbare methode is het maken van zogenaamde steenstrips, de steen wordt als het ware in de dikte gehalveerd, een halve steen blijft in de gevel zitten en een steenstrip wordt er aan de voorkant tegenaan "geplakt". Hier ziet u naderhand niets meer van en indien de oude steen niet in zijn geheel doormidden gescheurd was, is deze methode in principe toereikend.

Een iets betere methode, maar iets tijdrovender, is de oude steen in zijn geheel verwijderen en vervangen door een gelijkende steen, dit is wat wij in de praktijk meestal doen, uiteraard afhankelijk van de situatie.

Het verwijderen van de oude stenen kan op verschillende manieren.

Meestal gaat het met behulp van een grote slijptol, de laatste resten cement worden dan weer met een hakhamer of handmatig met beitel en hamer verwijderd. Wat wij ook steeds meer doen is de steen uitzagen, voorwaarde hierbij is dat het oude cement waar de steen mee vast zit, niet te hard is. Voordeel van de zaag is dat de steen zeer nauwkeurig verwijderd kan worden zonder veel stof en overlast.

Werking Arbortech zaag : 

De twee voorwaarts gerichte hardmetalen zaagbladen van de Arbortech AS160 maken een oscillerende beweging en produceren hierdoor relatief weinig fijnstof.

Door de lagere productie van stof houdt de gebruiker een goed zicht op zijn werk hetgeen niet alleen de nauwkeurigheid maar ook de veiligheid bevordert. 

Bovendien kan de AS160, in tegenstelling tot een roterende haakse slijper, niet vastslaan. De voegenzaag zaagt vierkante of rechthoekige gaten en is onder meer geschikt voor het maken van vertandingen en sleuven en inboeten.

   

Lees meer over impregneren.