Header-gevel-voegwerk.jpg
Meest gebruikelijke voegtypes

Veel voorkomende voegsoorten

Onderliggende voegsoorten zijn de meeste gebruikelijke voegtypes in verticale doorsnede:

voegsoort-iets-terugliggende-voeg.jpg

A. Iets terugliggende voeg

Een veel gebruikte voegvorm waarbij de voeg een paar millimeter terugligt t.o.v. de gevelsteen. Hierbij wordt de vorm van de steen geaccentueerd.

voegsoort-platvol-gladde-voeg.jpg

B. Platvol gladde voeg

Deze ook vaak voorkomende voegvorm creëert een vlak gevelbeeld en laat de voeg als het ware opgaan in de gevelsteen. Deze voeg komt vaak voor bij strakke gevelstenen.

voegsoort-schaduwvoeg.jpg
C. Schaduwvoeg
De voeg wordt gedeeltelijk terugliggend aangebracht onder een naar buiten aflopende hoek van 45°. Dit type voeg benadrukt extra de horizontaliteit in een gevel opgetrokken uit lange platte gevelstenen, zoals bv. het formaat 29-9-5.

voegsoort-verdiepte-voeg.jpg

D. Verdiepte voeg

De voeg wordt geheel terugliggend aangebracht. Deze voeg wordt eveneens gebruikt om het horizontaal lijnenspel te benadrukken. Soms ook in combinatie met stootvoegloos metselwerk.

voegsoort-platvol-geborstelde-gekamde-voeg.jpg

E. Platvol geborstelde of gekamde voeg

De voegmortel wordt eerst rijkelijk aangebracht. Nadien wordt aan de hand van een borstel of een kam een bepaalde textuur aangebracht. Deze voeg is ruw en geeft gevels een oud lijkend en harmonieus beeld.

voegsoort-holle-voeg.jpg

F. Holle voeg

Wordt vrij weinig toegepast en geeft een licht schaduw-effect. Wordt aangebracht met een “bolle” voegspijker (of voegspijker met daarop een stukje rubberslang geschoven).

voegsoort-geknipt-gesneden-voeg.jpg

G. Geknipte of gesneden voeg

Deze voeg vraagt heel wat vakmanschap! Vaak komt deze enkel voor bij specifieke renovatie- en restauratiewerken.

Doorstrijken
Doorstrijken is metselen en voegen in één actie, ook gekend als “meegaand” voegen. De metselaar metselt ‘vol en zat’, en besteedt extra aandacht aan het vullen van de stootvoeg. Eens de metselspecie voldoende aangetrokken, werkt de metselaar deze onmiddellijk af tot het gewenste voegtype. Hij gebruikt hiervoor de traditionele voegspijker of een daartoe speciaal ontwikkeld apparaatje - een voegroller of ‘pointmaster’.

Deze nieuwe manier van metselen is uitermate geschikt om verdiept voegwerk met gladde voeg te maken. Dit schenkt de gevel een massievere indruk. Vaak wordt bij hoogbouw uit gevelbaksteen ook om economische redenen voor deze technologie gekozen. Dit bespaart immers enorm op de (hef)steigerkosten.

Bent u op zoek naar een betrouwbaar renovatiebedrijf?

Openingstijden

Maandag - vrijdag
8.00 - 17.00

Bezoek ons

Italieweg 3
2411NR Bodegraven

Bel ons

+31 (0) 172 61 25 66
+31 (0) 6 53785854

E-mail ons

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.