Header-gevel-verankering-thor.jpg
Herstel gescheurd metselwerk

Verschillende oorzaken scheurvorming metselwerk

Scheurvorming in metselwerk kan te wijten zijn aan verschillende oorzaken, zoals:

  • Zetting van een gebouw is een veel voorkomende oorzaak. Het metselwerk kan gaan werken of er kan zetting optreden, met name in de eerste 5 jaar na oplevering van een gebouw. Deze beweging is onomkeerbaar. Na 5 jaar is deze onomkeerbare werking gestopt en werkt het metselwerk uitsluitend ten gevolge van temperatuurwisselingen en vochtgehaltes in het metselwerk.
  • Verslechterde kozijnen die het gewicht van het bovenliggende metselwerk niet meer opvangen.
  • Doorgeroeste ankers.
  • Krimp of spanning in het metselwerk
  • Trillingen in de grond, veroorzaakt door bijvoorbeeld zware verkeersbelasting of aardschokken.
  • Weersinvloeden.
  • Wegspoelen van grond onder de fundering.
  • Funderingsproblematiek zoals doorgerotte funderingen of veranderingen in grondwaterhoogte.

Gevelwerken regio Utrecht
Thor Helical

Meest weerbare en betrouwbare scheurverankeringen

Thor Helical scheurverankeringen zijn de meest weerbare en betrouwbare verankeringen verkrijgbaar om verbinding in het gescheurde metselwerk te herstellen in o.a. bovengenoemde gevallen.

Het herstel van een gevelscheur middels een ingemortelde verankering genereert uitmuntende druk en kracht en voorkomt verdere problematiek.

De vorm van de verankering stelt het anker in staat om toenemende kracht te dragen en om de draagkracht te verspreiden over de diverse hoeken van de verankering. Vanwege zijn flexibele eigenschappen heeft de roestvrije stalen verankering tevens de functie om benodigde bewegingen van het metselwerk op te vangen en te verdelen over de totale lengte van het anker.

HAGEBO-Gevelwerken-Bodegraven-23.jpg

Door gebruik van 'precise pitch' technologie ligt de treksterkte van het materiaal tussen 1050 en 1200n/mm². De verankeringen worden aangebracht met speciale WHO60 mortel. De WHO60® is een thixotropische, krimpvrije mortel gebaseerd op cementbasis met polymeer toevoegingen en is speciaal samengesteld voor de verankeringsbinding voor renovatie verankering. De mortel vult de sleuf rondom de verborgen verankering en ontwikkelt uiterst snel drukkende kracht die ervoor zorgt dat de verankering zelfs onder zware condities niet van zijn positie kan wijken.

Het overgrootste gedeelte van de applicatie van de verankeringen wordt van buitenaf bevestigd om overlast naar de bewoners/eigenaren te minimaliseren.

Om de reparatie compleet te maken en zo zorgvuldig mogelijk te voltooien, worden gaten en scheuren afgewerkt met speciale restauratiemortel op kleur. Na afronding van de verrichte werkzaamheden is er niet tot nauwelijks verschil te zien.

Voorafgaand aan de applicatie is het maken van een goede inventarisatie van essentieel belang, deze inventarisatie laten wij door onze hierin gespecialiseerde en gecertificeerde leverancier verzorgen.

Nadat de inventarisatie is gedaan en de reparatiemethode kan worden vastgesteld, kan het verankeringssysteem vlot en praktisch worden aangebracht.

Bent u op zoek naar een betrouwbaar renovatiebedrijf?

Veel voorkomend probleem

Roestende spouwankers

Een veel voorkomend probleem bij een spouwmuur van een oud gebouw is dat spouwankers gaan roesten. Het begint bij lichte roestvorming. Dit vormt niet direct een probleem. Pas wanneer een spouwanker gaat doorroesten, ontstaan er problemen. Een spouwanker zorgt er namelijk voor dat het binnen spouwblad en een buitenspouwblad constructief met elkaar verbonden zijn. Volgens de NEN-EN 845-1 "Specificaties voor nevenproducten voor steenconstructies" moet een spouwanker minimaal 40 mm in het buitenspouwblad verankerd zijn om zijn constructieve functie te vervullen.

Vroeger werden geen roestvrijstalen spouwankers gebruikt. Er werden spouwankers van verzinkt staal toegepast. Deze spouwankers kunnen gaan roesten. Wanneer de spouwankers van een gevel zijn doorgeroest, is de kans aanwezig dat het buitenspouwblad gaat instorten. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Zodra bekend is dat de conditie van spouwankers onvoldoende is, dient er dan ook snel te worden ingegrepen.

Bij een spouwanker onderzoek wordt met behulp van diverse boringen en een videoscope in de spouw gekeken. Daarbij wordt geen destructief onderzoek gedaan. Een andere manier om een spouwanker onderzoek uit te voeren is door een aantal bakstenen tijdelijk te verwijderen. Met deze methode worden eventuele problemen met een spouwanker het beste zichtbaar. Na het onderzoek worden de bakstenen weer terug gemetseld.

Openingstijden

Maandag - vrijdag
8.00 - 17.00

Bezoek ons

Italieweg 3
2411NR Bodegraven

Bel ons

+31 (0) 172 61 25 66
+31 (0) 6 53785854

E-mail ons

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.